Sportcentrum De Biezem te Laren

Omschrijving  
Plaats  
Omvang project  
Periode  




Sportcentrum De Biezem
Laren
4.600 m²
2012 - 2015
Architect:
Opdrachtgever:
Stichting Binnensportaccommodatie Laren

De Biezem is in de loop der jaren uitgegroeid van een zwembadcomplex tot een indoorsportcentrum waar plaats is voor zowel natte als droge sport. Het 25-meterbad was in 2014 toe aan een grondige renovatie. Dit was tevens de aanleiding voor een grondige facelift van het complex, waarbij ook de installaties (incl. waterbehandeling) volledig worden vervangen door een installatie die voldoet aan de huidige maatstaven op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid.

De nieuwe zwemzaal zal plaats bieden aan een 15,4x25m bassin dat is voorzien van een beweegbare bodem. Hiermee is het bad geschikt voor een grote verscheidenheid aan gebruikers. Vanwege beperkingen vanuit het bestemmingsplan wordt de nieuwe zaal op dezelfde positie gerealiseerd als het bestaande bad.

De zaal wordt gekenmerkt door de grote glaspartijen waardoor volop daglicht in de zwemzaal valt. Dit, in combinatie met een materialisatie in een chique kleurenpallet van frisse wittinten, stijlvol antraciet tegelwerk en akoestisch geperforeerd hout in de wandafwerking en het plafond, draagt zorg voor een zeer chique uitstraling en een uitstekend (akoestisch) binnenklimaat.

Deze materialisering wordt ook doorgezet in de recreatiezaal en de volledig herziene kleedaccommodatie die in open visuele verbinding staat met de horeca. Deze heeft een dubbelfunctie als centrale entree.

Doordat in de nieuwe opzet tevens de barfunctie en de receptie/kaartverkoop worden gecombineerd ontstaat maximaal toezicht op alle gebruiksfuncties van het gebouw.

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische - en werktuigkundige installaties vanaf de start van het project in de vorm van het opstellen van het Voorlopig en Definitief Ontwerp, de Technische Uitwerking, uitvoeringsbegeleiding tot en met de realisatie, oplevering en en nazorg.

Vooral door de specialistische zwembad eisen maakt het voor ons een leuk en uitdagend project.

Binnen dit zwembadproject is gebruik gemaakt van Hoog Rendements luchtbehandelingskasten, Hoog Rendements HR107 centrale verwarmingsketels en een WarmteKrachtKoppeling met een thermisch rendement van circa 250 kW welke de basis warmtelast van het zwembad continue kan leveren zowel in de winter als ook in de zomer.

De eveneens opgewekte elektrische energie wordt eveneens direct gebruikt voor de continue lopende zwembad waterbehandelingspompen en de ventilatoren en pompen in de luchtbehandelingskasten. Op deze manier wordt maximaal gebruik gemaakt van zowel de warmte als de elektrische energie van de WKK installatie.

Opdrachtgever:  Stichting Binnensportaccommodatie Laren

Architect:  Slangen + Koenis - Architecten

Constructeur:  Fundament Bouwadvies

Adviseur waterbehandelingsinstallaties:  Bastenhof Consultancy