Landgoed Broekhuizen te Leersum

Omschrijving  
Plaats  
Omvang project  
Periode  




Landgoed Broekhuizen
Leersum
50.000 m²
2014 - 2018

De Engelse landschapstuin Broekhuizen is een van de fraaiste landgoederen van de Stichtse Lustwaranda en is een belangrijke beeldbepalende buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Voor dit kralensnoer van landgoederen tussen Amerongen en Utrecht heeft de provincie apart beleid ontwikkeld. Broekhuizen ligt vlakbij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Engelse landschapstuin van Broekhuizen behoort samen met Clingendael in Den Haag en Groeneveld in Baarn tot de top drie in Nederland! Vanaf de achterzijde van het kasteel heeft men een fraai uitzicht over de grote vijver met het eiland. Er leven levendbarende hagedissen, hazelwormen, ringslangen, veel zangvogels, vleermuizen en insecten. Cornelis Jan van Nellesteyn liet vanaf 1792 het landgoedpark in Engelse landschapsstijl aanleggen door de gerenommeerde ontwerpers J.G. Michael, zijn schoonzoon J.D. Zocher sr. En diens zoon J.D. Zocher jr. Ook bouwde hij een graftombe, die ligt in één van de drie zichtlijnen vanuit het huis. Hij bepaalde per servituut dat deze tombe vanaf de bel-etage van het kasteel voor altijd zichtbaar moest blijven. Onder die voorwaarde werd de tombe later aan de Gemeente overgedragen. Tot het ensemble van het park behoren lanen, fraai gebogen paden, romantisch vormgegeven waterpartijen met bruggen op cruciale plekken en zichtlijnen op focuspunten tot ver in de omgeving. 
Van algemeen belang 
In 2006 hebben de vermaarde landschapsarchitecten Ank Bleeker en Anneke Nauta in opdracht van Staatsbosbeheer een masterplan ontwikkeld voor herstel van het landgoed Broekhuizen. Zij concluderen dat de tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats Broekhuizen van algemeen belang is:1) Als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een park in rijpe landschapsstijl,2) Vanwege de kwaliteit van het ontwerp,3) Voor het oeuvre van de tuinarchitecten Michael en Zocher sr. en jr.,4) Vanwege de deels bewaard gebleven oorspronkelijke houtopstanden,5) Vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.Het herstelplan loopt over een periode van 15 jaar en er is al veel door Staatsbosbeheer gedaan om het park in zijn oude luister te herstellen. Recent is het hekwerk bij de oorspronkelijke entree gerestaureerd en een zogenaamd “Beleefpad” aangelegd rondom het landgoed.

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische - en werktuigkundige terrein-installaties vanaf de start van het project als Ontwerp+, de Technische Uitwerking, uitvoeringsbegeleiding tot en met de realisatie, oplevering en nazorg. Het betreft het vervangen van de gehele infra structuur bestaande uit riolering, waterleidingen, gasleidingen, aanbrengen toegangscontrole, buitenverlichting, laadpalen, evenementenaansuitingen en dergelijke.