Zwemcentrum Klaipeda te Klaipeda Litouwen

Omschrijving  
Plaats  
Omvang project  
Periode  
Zwemcentrum Klaipeda
Klaipeda Litouwen
9.700 m²
2015 - 2018
Architecten:
Slangen + Koenis - Architecten, Cloud Architects
Opdrachtgever:

Ons eerste buitenlandse project bestaat uit een gebouw met een 50m bad, een 9m diepe duiktank en een welness- en waterspeelzone. Het doel van de architect was voor de stedenbouwkundige inpassing het creëren van een heldere structuur en een duidelijke verdeling van de programma onderdelen; parkeren, entreeplein en het gebouw. Het ontwerp is geconfigureerd om de ruimte voor het gebouw te maximaliseren, waardoor een aangenaam en ruim entreeplein ontstaat. Om de beperkte ruimte volledig te benutten is de  begane grond 1,5m in het heuvellandschap verzonken. In de heuvel is er een incisie gemaakt dat een hellend entreeplein genereert waardoor het gebouw als een bijzonder object “op” de heuvel ligt. Het ontwerp van de gevel is geïnspireerd door het industriële karakter van de stad en zijn haven. Cortenz stalen beplating met verticale lamellen geven het gebouw een robuuste expressie en een interessante compositie. De plaatsing van de lamellen creëert een interessant ritme. Binnen deze structuur zijn grote openingen gepositioneerd om maximaal zicht vanuit de belangrijkste functies te genereren.

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische - en werktuigkundige installaties van het project in de vorm van het opstellen van het Voorlopig en Definitief Ontwerp en de Technische Uitwerking. Vooral door de specialistische zwembad eisen maakt het voor ons een leuk en uitdagend project. Tevens heeft een buitenlands project ook een onmiskenbaar leuke dynamiek.

Er zijn een groot aantal energiebesparende maatregelen meegenomen, zoals hoogrendementswarmteterugwinning op de luchtbehandelingskasten, LED-verlichting in het hele complex, laag-temperatuursverwarming en Hoog Temperatuurskoeling alsmede warmteterugwinning  vanuit het douchewater en afvalwater van de waterbehandelingsinstallatie door middel van een High Efficiency warmtepomp waarbij het koude water wordt voorverwarmd voor de douches. 

Opdrachtgever:  Municipality of Klaipeda

Architect:  Slangen + Koenis architecten

Architect:  Cloud architects

Constructeur:  Bartels

Adviseur waterbehandelinginstallaties:  Bastenhof Consultancy