Nationaal zwemstadion Litouwen te Vilnius

Omschrijving  
Plaats  
Omvang project  
Periode  




Nationaal zwemstadion Litouwen
Vilnius
9.250 m²
2015 - 2018
Architecten:
Slangen + Koenis - Architecten, Cloud Architects
Opdrachtgever:

Het zwemcomplex van Vilnius (Litouwen) met een 50- en een 25 meter bad met springbassin wordt gerealiseerd in de wijk Lazdynai. in de hoofdstad van Litouwen Vilnius.  Deze wijk onderscheidt zich van andere voormalige Sovjet wijken doordat het stedenbouwkundig plan zich aanpast aan het bestaande landschap. Vanuit deze filosofie wordt ook nieuwe zwembad landschappelijk ingebed. De baden zijn zo ver mogelijk achter op het kavel gepositioneerd. Door de baden in de heuvel te verzinken lopen de tribunes op de eerste verdieping vloeiend over in de heuvel en ontstaat er ruimte voor een royaal entreeplein. De entree van het gebouw is vormgegeven als een glazen uitsnede in de heuvel. De hoger gelegen badoverkapping is ontworpen als een markant 'zwevend' object dat de vorm van de heuvel volgt. Bij het ontwerp van de begane grond met entreehal, fitness, kantoren en kleedruimten waren flexibiliteit en overzicht leidend. Het café op de verdieping ligt tussen de baden en het park en is ook direct van buitenaf toegankelijk. De tribunes omringen de twee baden en vormen samen een continue lus, waardoor een echte arena ontstaat. De toepassing van gebogen glas in combinatie met glasvezel betonplaten geeft het gebouw de majestueuze uitstraling die hoort bij een belangrijke publieke sportaccommodatie. Het gedeeltelijk ondergrondse ontwerp, met zijn compacte configuratie, optimaal gebruik van daglicht en slimme installaties maakt een zeer duurzame exploitatie mogelijk.

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische - en werktuigkundige installaties van het project in de vorm van het opstellen van het Voorlopig en Definitief Ontwerp en de Technische Uitwerking. Vooral door de specialistische zwembad eisen maakt het voor ons een leuk en uitdagend project. Tevens heeft een buitenlands project ook een onmiskenbaar leuke dynamiek.

Er zijn een groot aantal energiebesparende maatregelen meegenomen, zoals hoogrendementswarmteterugwinning op de luchtbehandelingskasten, LED-verlichting in het hele complex, laag-temperatuursverwarming en Hoog Temperatuurskoeling alsmede warmteterugwinning  vanuit het douchewater en afvalwater van de waterbehandelingsinstallatie door middel van een High Efficiency warmtepomp waarbij het koude water wordt voorverwarmd voor de douches. 

Opdrachtgever:  Municipality of Vilnius

Architect:  Slangen + Koenis Architecten

Architect:  Cloud architects

Constructeur:  Bartels

Adviseur waterbehandelinginstallaties:  Bastenhof Consultancy